Tips och trix bank
Utbildning
smiley Om nätverket
Nyhetsbrev
Alla aktiviteter
info@fritidforalla.se
Aktiviteter
Evenemang
Nyheter
Tips och trix bank
Utbildning
smiley Om nätverket
  • Kommunikation
  • Kom igång
  • Ekonomi
  • Fritidsaktiviteter
  • Utveckling
  • Samtal
Kommunikation 1 av 6

Tips & trix för närstående

Här finner du tips till dig som söker metoder för att peppa till en mer aktiv fritid. Vårt mål är att underlätta för dig som närstående och att våra tips kan finnas som ett stöd i det arbete du gör i vardagen.

 

 

Kommunikation

Tydlig och enkel

Försök eftersträva att vara tydlig och enkel när du föreslår en ny fritidsaktivitet. Det kan vara svårt för personen att förstå en aktivitet om du berättar mycket på samma gång. Förklara gärna kortfattat och visa förslagsvis ett videoklipp på aktiviteten.

 

Tonfall, röstläge och framtoning

Hur du presenterar en aktivitet kan ha betydelse. Är du till exempel engagerad inför en fritidsaktivitet kan detta smitta av sig. Om du själv föregår med exempel, deltar i en aktivitet eller provar olika aktiviteter, kan detta också inspirera.

 

Uppmuntran och engagemang

Peppa gärna! En förändring av veckoschemat kan till en början kännas som ett stort hinder. Att prova en ny aktivitet och möta nya människor kan kännas klurigt eller skrämmande. Försök att uppmuntra och lyssna in, ge stöd på vägen.

 

Informera ledare

Beskriv gärna vad som brukar stressa personen eller hur ni brukar göra om hen blir upprörd. Det här kan underlätta för en ledare innan hen själv hunnit lära känna deltagarna. Försök också ta hänsyn till att en ledare kommer att skapa en egen relation till personen under aktivitetstillfällena. Kanske gör ni på olika sätt, där båda metoderna fungerar bra.

 

Kom igång

Nåbara mål

Som närstående kan det vara svårt att veta vilka krav man kan ställa. Försök att utgå från vad personen faktiskt klarar av. Sök kunskap och pröva dig fram tillsammans. Acceptera de svårigheter som kan finnas, men försök samtidigt leta lösningar för att få en aktiv fritid för personen.

 

Variation av aktiviteter

Alla har olika smak och tycker om olika aktiviteter. Leta under Aktiviteter för att se hur utbudet av fritidsaktiviteter ser ut i din kommun. Presentera gärna några valmöjligheter.

 

Struktur

Om du har möjlighet, underlätta för personen att planera och förstå sin tillvaro genom att strukturera vardagen tillsammans. Hjälp till att förbereda på vad som ska hända under dagen eller veckan. Ta gärna användning av till exempel ett veckoschema med bilder och korta texter.

 

Söka pengar

Det finns pengar att söka för transport, material och fritidsaktiviteter. Se under Ekonomi för att få tips på vart du kan söka. I vissa fall kan också föreningar söka pengar för att deltagare ska kunna medverka på en fritidsaktivitet, fråga gärna personens ledare!

 

Aktivitetshjälpen

Fritid för alla erbjuder stöd till såväl föräldrar som föreningsledare för att hitta fungerande individuella lösningar och om en svår situation uppstår. Kontakta info@fritidforalla.se.

 

Viktigt med möjlighet till att prova olika sätt att göra något på för att hitta en individuell anpassning av upplägget i en aktivitet

Anhörig berättar

Tips

Hjälpas åt att minnas

Om behovet finns, hjälp till att påminna. Till exempel kan ni sätta ett påminnande alarm i telefonen.

 

Att lyckas och att utmanas

Om en person får möjlighet att lyckas i en aktivitet kan detta ge styrka och motivation för att anta nya utmaningar. Att lyckas kan till en början vara att endast besöka en ny aktivitet. Försök att öka kravnivån och utmaningarna stegvis.

 

Engagera dig

Har du möjlighet, fråga ledarna om det finns något du kan bidra med till laget eller gruppen. Det här är en chans för dig att få en insikt i personens fritidsintresse och för hen att se att du är nyfiken.

 

Erfarenhetsutbyte

Ibland kan jakten på fritidsaktiviteter kännas frustrerande. Dela gärna erfarenheter och kunskap med andra närstående. Kanske får du tips på nya aktiviteter. Om ni upplever att något inte fungerar som ni önskar, hjälp varandra att komma fram till vad ni vill göra.

Ekonomi

Låna gratis material

Hos Fritidsbanken kan ni låna material för er fritidsaktivitet gratis! Både skola, privatperson, förening eller organisation får låna.

 

Kontakt

Gränby 0722203376

Gottstunda 018 – 19 46 10

Fritidsbanken@kontakten.nu

 

Material till fritidsaktiviteten

Via länken Fritidshjälpmedel berättar 1177 mer om hur ni kan köpa, hyra eller låna hjälpmedel. Ni får också hjälp med var du kan söka pengar för material till aktiviteter.

 

Sök Majblomman

Ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till.

 

Stiftelsen svenska kommittén för rehabilitering 

Du kan söka detta bidrag som privatperson. Bidrag ges bland annat för hjälpmedel, aktiv fritid, studier och utbildningar.

 

Sök Aktivisfonden

Ekonomiskt stöd till barn med särskilda behov som vill prova på och utveckla sin förmåga inom idrott.

Hitta aktiviteter

 

Fritid för alla!

Vill du hitta nya spännande aktiviteter? Fritid för alla samlar roliga och utvecklade saker att göra som riktar sig till personer med funktionsnedsättning i Uppland under länken aktiviteter och evenemang.

 

Kultur och fritid i Uppsala

Uppsala kommuns sökmotor för att hitta kultur- och fritidsaktiviteter i Uppsala. I kubiks sökfunktion kan du ställa in önskemål för aktivitetens tillgänglighet, till exempel för synskada eller psykiskt funktionshinder. Klickar du på en aktivitet får du mer information och kontaktuppgifter till aktivitetens ledare.

 

Hitta parasport i hela Sverige

ParaMe är en webbplats av Parasport Sverige där du kan söka efter idrott- och träning för personer med funktionsnedsättning i hela Sverige. Kolla in deras sökmotor och inspireras till en rörligare fritid!

 

Vill du ha stöttning för att hitta en passade fritidsaktivitet?

Infotekets fritidspedagoger kan hjälpa och vägleda dig.

Telefon 018-611 6677

Epost infoteket@regionuppsala.se

 

Aktivitetshjälpen

Vi erbjuder stöd till föräldrar och deltagare för att hitta fungerande individuella lösningar tillsammans med föreningar om det dykt upp utmaningar. Kontakta info@fritidforalla.se.

Anhörig berättar

Han berättar inte så mycket men vi upplevde att han var glad när han kom hem och var väldigt mån om att komma iväg till på morgonen

Utveckling

 

Råd till föräldrar vid adhd

Infoteket har länken råd till föräldrar till barn med adhd där kan du hitta tips och tankar kring föräldraskap när du har barn med funktionsvariation.

 

Tips

• Försök hitta nåbara målsättningar och förväntningar

• Att förebygga problemsituationer genom planering

 

 

Barn och ungas hälsa

Via generation peps sida hittar du fakta och råd om fysisk aktivitet för barn och unga, hälsosamma matvanor och en jämlik hälsa. Du kan också bli en del av generation peps nätverk.  Via länken hälsosamma vanor finns det tips om rörelse, skärmtid och matvanor för att skapa hälsosamma förutsättningar för ditt barn.

 

Anhörig till person med NPF

Attention har samlat information för att underlätta för dig som är förälder, syskon, partner eller släkt & vänner till en person med NPF. I läsningen kan du lära dig mer om vilket stöd ni kan få, hitta berättelser från verkligheten, läs om vilka lagar som gäller och hur viktigt det är att du tar hand om dig själv. Det finns också samlade skrifter och utbildningar för anhöriga.

 

Osynliga funktionsnedsättningar

Dolda utmaningar – om unga idrottare med osynliga funktionsnedsättningar är en skrift där närstående, ledare och ungdomar berättar om deras erfarenheter av hur idrott kan fungera för ungdomar med osynliga funktionsnedsättningar.

 

En inkluderande idrott

Via länken En fungerade idrott för alla får du träffa föreningar som berättar hur de anpassat sin verksamhet. Coachen Måns Lööf ger konkreta råd för att möta barn och ungdomar med NPF. På sidan 27 finns bland annat ”Mina utmaningar – tips till min tränare” ett enkelt verktyg där ungdomar kan berätta för sin ledare om personliga önskemål med träningen.

 

Tillgänglighet på iPad

I boken Tillgänglighet på iPad vill Gunilla Möller lyfta fram de digitala sätten och visa hur man med enkla medel kan hjälpa med verktyg som finns i deras iPad.

 

Upplevelser ur idrottsvärlden

Nuvarande deltagare i Parkour, scouterna och amerikansk fotboll berättar bland annat hur deras upplevelse har varit inom idrottsvärlden via länken En aktiv fritid. Låt dig inspireras av andras upplevelser.

Samtal

 

Samtala mera

Ung i FUB har samlat en metodbank. Här finns övningar för att starta samtal och aktiviteter kring olika teman. Exempel på teman är HBTQ, sociala medier och klimat.

 

Relationer, otrygghet & hälsa

Via www.samtalsguiden.se hittar du övningar som kan hjälpa dig att skapa samtal om relationer, otrygghet och hälsa. Det finns också tre filmer med samma tema, där ungdomar berättar om sina upplevelser.

 

Kom igång med kommunikation

Infoteket har under Kom igång med kommunikation samlat bra tips på hur du kan kommunicera med barn tidigt.

 

Tips

• Vänta och förvänta dig att barnet ska svara

• Småprata och sätt ord på det du och barnet gör i vardagen

 

 

 

Dina tankar

Har du några tips som du vill att vi delger på Fritid för allas Tips & trixbank för närstående?

Sidan är under utveckling och tar gärna in dina tankar på info@fritidforalla.se.

  • Kommunikation
  • Kom igång
  • Ekonomi
  • Fritidsaktiviteter
  • Utveckling
  • Samtal
Kommunikation 1 av 6

Facebook grupp: Fritid för alla Uppsala

Facebook sida: Fritid för alla

Kontakta oss